ÚJ ÉS HASZNÁLT CNC SZERSZÁMGÉPEK

LEANTOOL Koncepció - Szerszámok Egyszerűbben

LEANTOOL Koncepció - Szerszámok Egyszerűbben

A Bihler bemutatta az új LEANTOOL lineáris gyártórendszert, amellyel még egyszerűbb és hatékonyabb a stancolást/hajlítást igénylő alkatrészek gyártása. A GRM-NC stancoló-hajlítóautomatákhoz így sokkal gyorsabban és gazdaságosabban lehet szerszámot tervezni; az átállási idők tovább csökkentek, a szerszámköltségek is akár a felére redukálódnak, és a piacra kerülési idő is jóval alacsonyabb az alacsony szériájú gyártás esetén is. A standardizált rendszerben gyorsabb a tervezés és a gyártás is


A LEANTOOL koncepció

Már a radiális irányú megmunkálásra bevezetett LEANTOOL koncepció is forradalmi újításnak számított. Az elgondolás lényege, hogy standardizált szerszámokkal egy olyan NC gyártórendszert jöjjön létre, amely modulárisan bővíthető, és a folyamat teljes egésze a Bihler RM-NC cagy GRM-NC gépbe integrált. A rendszer jellemzői a gazdaságosság, a hatékonyság és a rugalmasság. Ez a modulárisan felépülő radiális rendszer megnyitotta az utat a lináris LEANTOOL gyártórendszer kifejlesztésére. Ez egy olyan megmunkálórendszer, ahol a lineáris pályán mozgó alkatrészek megmunkálását végző szerszámok előállítása és tervezése gyorsabb és egyszerűbb, mint régen. „Ez a rendszer egy ésszerű kiterjesztése a radiális LEANTOOL koncepciónak, hiszen új lehetőségeket nyit meg az RM-NC és GRM-NC rendszerekben azokban az esetekben, amikor a radiális technológia akadályokba ütközik”-nyilatkozta Marc Walter, a Bihler technikai fejlesztésekért felelős vezetője. A rendszert a 2018-as EuroBlech-en mutatták be először.

A radiális és a lineáris LEANTOOL koncepciók nem konkurenciaként, hanem inkább kiegészítő megoldásként szolgálnak attól függően, hogy az adott alkatrész melyik technológiát igényli. Ezekben a LEANTOOL rendszerekben pontosan meghatározott modulok adják a szerszámok alapját. A szerszámtartó modulhoz tartozik egy LEANTOOL modul, ami felfogólemezekből, illesztésekből és kis funkcionális alkatrészekből áll. Ezek mellett természetesen ott vannak a standard stancoló elemek és aggregátok. Ezek az alkatrészek adják a folyamat alapjául szolgáló rendszert, amely a tervezéssel és az alkatrész speciális szerszámok felszerelésével egy nagyon gyorsan változtatható rugalmas rendszert eredményez. A különösen magas fokú (70%+) standardizálás egyedülálló rugalmasság biztosít a kisszériás alkatrészek gyártásában. Az alkatrész specifikus szerszámok száma nagyban függ a projekttől. A későbbiekben azonban hasonló alkatrészek gyártása esetén a projekt specifikus szerszámok – a kialakításuknak köszönhetően – gyakran később is felhasználhatók, így a tervezési és átszerelési idők nagymértékben csökkennek.

Nincsenek határok

Míg a radiális LEANTOOL koncepcióban a megmunkáló NC szánok száma korlátozott (max. 8 szán), addig ez a korlát a lineáris LEANTOOL-nál nem érvényes. Olyan komplex alkatrészek gyártása sem okozhat problémát, amelyek elkészítéséhez 20 vagy több stancoló/hajlító folyamat szükséges. A magas számú párhuzamosan futó folyamat pedig termelékenységnövekedést ígér, hiszen a folyamatok megfelelő összehangolásával a 200 db/perces gyártás is nagyon gyakran elérhető a minőség megtartásával.

Tiszta versenyelőny

Ez az egyedülálló megoldás egy nagyszerű válasz a piaci igényekre: rövidebb életciklusú végtermékek többféle variációban. A kisebb sorozatszámú alkatrészek gyártásában hatalmas költségek takaríthatók meg; máshogy kifejezve már jóval kisebb sorozatok gyártása esetén is gazdaságos a LEANTOOL koncepcióval használt Bihler NC automata.