ÚJ ÉS HASZNÁLT CNC SZERSZÁMGÉPEK

Dinamikus Takumi Grafit Megmunkáló Központok

Dinamikus Takumi Grafit Megmunkáló Központok

A grafit viszonylag könnyen forgácsolható, így nagy L/D tartományba eső filigrán formák is létrehozhatók törés, sérülés, kipattogás nélkül. A vállalkozások mégis sokáig kerülték a grafit széles körű felhasználását, mivel a hagyományos maróberendezésekkel a marás során keletkező jelentős porképződés a működést is befolyásoló szennyeződésekhez vezetett. Az előnyöket így hosszú állásidők, nehézkes tisztítás és költséges munkavédelmi intézkedések árnyékolták be. A különböző piacok és ügyfelek eltérő igényeit figyelembe véve ezért a Takumi nagy termelékenységű és energiatakarékos grafit megmunkáló központok kifejlesztésére vállalkozott.
A Takumi G-sorozatú megmunkáló központjait grafit megmunkálására fejlesztették ki. A teljesen mértékben zárt munkakamra – a grafiteltávolító rendszert is beleértve – rendkívüli folyamatbiztonságot és a részecskéknek ellenálló megmunkálást biztosít, emellett a porszennyezést is csökkenti. A sorozat mindamellett nagy hatékonyságú  porgyűjtőt is tartalmaz. A G sorozatba tartozó modelleket a legújabb Heidenhain TNC 640 vezérléssel szerelték fel párbeszéd- és ISO-NC programozással.


Amivel elérhető a szűk tűrésmező


A grafit megmunkáló központok stabil és merev portálszerkezete rendkívül kis mértékben közvetít rezgéseket, ami szintén kulcsfontosságú a méretpontosság eléréséhez. Ennek köszönhetően nincs szükség utómegmunkálásra. A nagy sebességű HSK-E50 motororsó fordulatszáma 25 000 min–1. Az optimalizált orsócsapágyaknak köszönhetően nagy pontosságú és kiváló felületi minőségű marás valósítható meg. A Takumi G-sorozatot abszolút közvetlen útmérő rendszerekkel szerelték fel, az asztal maximális terhelhetősége pedig a G700 modell esetében 500, a nagytestvérnek számító G 1000-nél 800 kilogramm. A mozgástartományok 750 × 700 × 500, illetve 1 020 × 700 × 500 mm (X/Y/Z).


A grafit megmunkálása során elengedhetetlen magas hőmérséklet-állóságról a golyósorsó opcionális hűtőrendszere, illetve egy integrált rendszer gondoskodik, amely az orsó termikus alakváltozásait kompenzálja. Az alapkivitelben is átfogó műszaki tartalom mellett a G-sorozatot a kedvező ár/teljesítmény arány is kiváló választássá teszi.
G700 Háromtengelyes Megmunkáló Központ

A sorozat kisebb modelljének, a G700 megmunkáló központnak fő mechanikai elemei – például a gépágy, az oszlop és a szánok – Meehanite öntvényből készülnek. A maradék feszültség megszüntetése, a tényleges miniatűr mozgások biztosítása és a hosszú távú pontosság fenntartása érdekében az elemeken hőkezelést végeznek. A gerenda doboz alakú szerkezeti kialakítása és a lineáris vezetékek létra típusú kialakítása szélesebb támasztófelületet biztosít a szán számára, stabil és nagy teljesítményű forgácsolást lehetővé téve.


Az ellensúly nélkül kialakított orsószekrénynek köszönhetően nem tapasztalható a tehetetlenség miatti megtorpanás, és az ellensúly sem okoz vibrációt, ellenben dinamikus, gyors és stabil reakció érhető el az előtolás során. Az előfeszített 3 tengelyes golyósorsók ellenállnak a termikus deformációnak, és precíz pozicionálást, valamint ismétlési pontosságot garantálnak. Minden öntöttvas alkatrészt speciális kezelésnek vetnek alá a belső feszültség megszüntetése érdekében, ami hosszú élettartamot és hosszú távú pontosságot biztosít. A géphez alapkivitelben egy 16 férőhelyes automata szerszámtár tartozik.

Horváth Tamás, az IC-Hungary Kft. ügyvezető igazgatója


2021. március elején találkoztunk a Hurco-val, és állapodtunk meg arról, hogy a jövőben az IC-Hungary Kft. látja el a képviselettel kapcsolatos feladatokat Magyarországon. A Hurco a közelmúltban nemcsak a Takumit vásárolta meg, hanem az amerikai Milltronics szerszámgépgyártót is, aminek viszont hosszabb ideje mi látjuk el a hazai képviseletét. Ebből kifolyólag adta magát az ötlet, hogy mi foglalkozzunk a Takumival is.


Örültem a megkeresésnek, mert a Takumit még a partnerünk is a Hurco és a Milltronics márkák fölé pozicionálja minőségi és műszaki szempontból. A Takumi nem egy olcsó gép, de a benne rejlő műszaki potenciál többszörösen visszafizeti a magasabb bekerülési árat. Azon ügyfeleink számára ajánljuk a Takumi modelleket, akik magas minőségű alkatrészeket gyártanak, fontos nekik a gép megbízhatósága, hosszú élettartama, valamint az átfogó szervizháttér és műszaki támogatás. A Heidenhain vezérlés is arról tanúskodik, hogy a gép a magasabb kategóriákban fog versenybe szállni.


A Takumi egy japán szó, és „mesterembert” jelent, kissé szabad fordításban. A Takumi gyár nem tömeggyártásra rendezkedett be, de a gépek mindegyike magas műszaki színvonalat tartalmazott. Ezt a filozófiát a Hurco is megtartotta, de kiegészítette a saját tapasztalatával és globális hálózatával, ami segít abban, hogy világszerte ismert szerszámgépmárkává váljon a Takumi. A technikai háttér már régóta adott ehhez. Ebben segít majd az IC-Hungary ismertsége és tapasztalata is. Az általunk képviselt márkák esetében már megszokott megbízhatóság és kiváló szervizháttér a Takumi esetében is alapnak számít.


(A cikk a ProdEngineer oldalán jelent meg 2021. áprilisában. Címe: Dinamikus Takumi Grafitmegmunkáló Központok)