A Sodick csoport története

A Sodick csoport története

Főoldal / Rólunk

A Sodick Csoport a világ egyik vezető szikraforgácsológép gyártója. 1976-os alapításakor valóban csak a szikraforgácsoló gépek gyártásával kezdődött a japán vállalat története. Saját vezérlést, új technológiákat és gépeket fejlesztettek, amelyek már akkor is a kor csúcstechnológiáját képviselték.

A Sodick-csoport kezdettől fogva globális perspektívát vett üzletfejlesztése során, és a globális piacon határozottan jelenlévő vállalatcsoporttá nőtte ki magát. Jelenleg a Sodick öt területre osztja fel a világpiacot – Japánra, Kínára, Ázsiára (Kína kivételével), Amerikára és Európára, és ezen keresztül a piaci trendek elemzése után az egyes területeken a fejleszti termelési és értékesítési struktúráját.

Európai Központok

2004 májusában a Sodick új európai központot hozott létre Angliában és Németországban.
A német Sodick Deutschland fő irodája Düsseldorfban, a Ruhr-vidéken található. A német irodához tartozik egy műszaki központ is az európai ügyfelek számára. Németország keleti részén 2006-ban megnyílt egy műszaki támogatási központ, amely kielégíti a kelet-európai szikraforgácsoló gépek iránti gyorsan növekvő igényeket.

2019 májusában az európai központ az angliai Warwickbe költözött. Warwickban a Sodick teljes körű értékesítési, szerviz- és marketingtámogatást kínál az egész európai piac számára, valamint teljes körű műszaki és alkalmazástámogatást minden európai kereskedő számára. Egy nagy bemutatóterem is rendelkezésre áll. Ezenkívül Warwick az összes alkatrész és fogyóeszköz fő európai központja.

Sodick Szériák

1997-ben – a szikraforgácsoló gépek további fejlesztése mellett – bemutatták az MC első szériáját (Machining Center).

1998-ban a Sodick az első Lineáris Motorhajtású Szikraforgácsoló Géppel egy jelentős újítást vezetett be a szikraforgácsoló gépek világában, amely, a gazdaságosság szempontjából a leghatékonyabb és legtermelékenyebb szikraforgácsoló gép a piacon. A lineáris technika sikerét mi sem jelzi jobban, mint hogy a Sodick 24 év elteltével már több mint 60.000 lineáris motorral ellátott gépet adott el világszerte. A lineáris motorok legfőbb előnye a golyós orsókkal szemben, hogy nincsen mechanikai súrlódásból adódó kopás, a motor az energiát közvetlenül haladó mozgás formájában adja át.

2002-ben aztán megjelent az MC430L ultra precíziós megmunkáló központ, 0,01 mikrométeres mérőlécfelbontással. A nagy sebességű marásnál jellemző a nagyobb fordulatszám, kisebb fogásvétel és kisebb erőhatások, de nagyobb előtolás.
A Sodick fejlesztései ebbe az irányba mozdultak el, így 2007-ben bemutatták az AZ250 nano megmunkáló központot, amely főorsója alapkivitelben 40.000 rpm, opcionálisan 60.000 rpm fordulatszámra képes.

A marószerszámok fejlődése lehetővé teszi a nagyobb vágósebességek használatát, így világszerte megfigyelhető trend, hogy az alacsony fordulatú, nagy erőhatásokat igénylő megmunkálási folyamatokat felváltja a HSC-technológia. A HSC marógépek azonban érzékenyebb berendezések, mint a „klasszikus” marógépek, ezért a használatuk nagyobb szakértelmet és támogatást igényel. A HSC berendezések európai forgalmazásához hozzájárult az is, hogy 2019 tavaszán felépült a Sodick Europe új központja Warwickban (UK), így az alkatrész-utánpótlás és a szerviztámogatás is gyorsan és zökkenőmentesen fog működni.

Európában eddig csak a huzalos, illetve a tömbös szikraforgácsoló gépek voltak elérhetők, azonban a cég vezetősége úgy döntött, hogy bővítik az Európában is elérhető géptípusok körét. 2020-tól elérhetők lesznek a Sodick gyorsmaró és fröccsöntő gépei is.

Sodick 5 fő technológia

Az elektromos áramkörök fejlesztését is beleértve Sodick továbbra is fáradhatatlan erőfeszítéseket tesz a fejlett szikraforgácsolási technikák kutatásában és fejlesztésében. A Sodick folyamatosan törekszik a lehető legnagyobb pontosság, sebesség és a legkülönfélébb megmunkálási feltételek elérésére, hogy a lehető legjobb minőségű termékeket nyújthassa ügyfelei számára.

A Sodick igyekszik megfelelni a kihívásoknak és folyamatosan új technológiákat kutat.

CNC Egység + Generátor

A Sodick tömbös szikraforgácsoló gépek AL sorozatnál bemutatkozik a Sodick legújabb “SP” generátora, amely kimagasló sebességre, csúcspontosságra és extra-hatékony megmunkálásra képes.
Az SP generátort a modern vezérlés elgondolásán alapuló CNC vezérlő egység szabályozza, amely Windows operációs rendszeren fut.

A TMM 4 áramkör bizonyos feltételek esetén 50% -kal nagyobb vágási feszültséget képes biztosítani. A BSN4 áramkör egy másik új funkció, amely azáltal javítja a simító vágás minőségét és sebességét, hogy bekapcsolási időt nano-másodpercekben szabályozza.

Lineáris Motorhajtás Rendszer

A Lineáris Motorok messze dinamikusabbak, mint a korábbi tengelyes meghajtások, golyósorsók; a Lineáris Motorhajtás egy direkt hajtás, ami dinamikus, érzékeny tengelymozgásokat tesz lehetővé a mechanikus hajtássor okozta Holtjáték nélkül. A golyósorsók, tengelykapcsolók és forgómotorok kiküszöbölésével a Pontosság kevés karbantartással és vibrációmentes működtetéssel hosszú éveken keresztül Garantált. Az SL széria Lineáris Motorokkal van felszerelve az X, Y és Z tengelyeken, Heidenhain Abszolút Üveg Mérőlécekkel, amelyek felbontása 0,01 mikron, így biztosítva a Nano pozícionálást.

Abszolút Lineáris Mérőrendszer

Az Abszolút Mérőrendszer előnye, hogy a gépnek nincs szüksége referenciapozícionálásra, így a kezdeti beindítási ciklus ideje csökken.

Sodick Mozgásvezérlés (M4-LINK)

Az AL sorozat legújabb Sodick Mozgásvezérlése az “M4-LINK” még rövidebb, 0,4-1 µs, válaszidővel rendelkezik. A mozgásverzélést az USA-ban fejlesztette ki a Sodick, Szilicium-völgyben található saját Kutatási és Fejlesztési Osztálya, kifejezetten úgy, hogy találkozzon és felül is múlja a jelenlegi és jövőbeni szikraforgácsolási igényeket. Az M4-LINK mozgásvezérlés a gép generátorával összhangban kontrollálja a tengelymozgásokat és figyeli a szikraközben történt változásokat.

Kerámia Munkaterület

A kerámiának számos előnye van az olyan anyagokkal szemben, mint az acél és a műanyag. A kerámia könnyű és merev, stabil és kopásálló, nem korrodálódik, nagy az elektromos ellenállása és rendkívül alacsony a hőtágulási együtthatója. Annak érdekében, hogy a kerámia előnyei gazdaságosan megvalósíthatók legyenek, a Sodick saját maga gyártja az anyagot.

iGroove Technológia

2022-ben mutatták be a Sodick új, szabadalmaztatott iGroove huzalforgató mechanizmusát. Az újonnan kifejlesztett, Sodick által szabadalmaztatott technológia forgatja a huzalt, emiatt a megmunkálásakor használt huzal sokkal jobban kihasználható, így a hagyományos technológiákkal ellentétben az eddig fel nem használt huzalfelület is részt vesz a vágásban. A Sodick iGroove forgató mechanizmusa lehetőséget biztosít egy magasabb minőségű szikraforgácsoló megmunkálás kivitelezésére, mely tovább javítja a felületi érdességet, növeli az alakhűséget és a méretpontosságot, emellett a gép huzalfelhasználása is gazdaságosabb lesz. Alapesetben a huzalelektródát csupán a feszítés és a sebesség beállításával szabályozzák, a fúvókákon és huzalvezetőkön keresztül. Az iGroove technológia további szabályozhatóságot ad a felhasználók kezébe, mely kiemelkedő felületi minőséget és geometriai pontosságot eredményez, emellett jelentősen csökkentve a huzalfelhasználást. A szikraforgácsolás legmagasabb minőséget nyújtó technológiája így gazdasági előnyökkel is jár.

A Világon Egyedülálló 10 Év Pozícionálási Garancia

A Sodick annyira bízik a saját Lineáris Motorhajtás Technológiájában, hogy az összes lineáris motorral ellátott szikraforgácsoló gépet a piacon elsőként 10 Év Pozícionálási Garanciával kínálja. A vevők biztosak lehetnek abban, hogy a szikraforgácsolás terén szerzett saját tudásuk és versenyképességük még tovább javul a Sodick Garanciája által.

Használt Sodick VZ500L huzalos szikraforgácsoló (2010) nagy teljesítményű széles körűen használható, minőségi gép.